به گزارش مشرق، کانال اندیشکده راهبردی تبیین در تلگرام نوشت:
ابرقدرتی که به خود شک دارد!
سایت تحلیلی فارن افرز، اخیراً مقالهای با قلم «فرید زکریا» با عنوان «ابرقدرتی که به خود شک دارد؛ آمریکا نباید از دنیایی که ساخته است دست بکشد» منتشر نموده است. در ادامه برخی از سخنان قابلتأمل این نویسنده در خصوص وضعیت کنونی نظام بینالملل و ایالاتمتحده آمریکا خواهد آمد.
بسیاری از قدرتها در سراسر جهان ازنظر قدرت و اعتمادبهنفس بالا رفتهاند. آنها دیگر از دستورات آمریکا پیروی نمیکنند. برخی از آنها فعالانه به دنبال به چالش کشیدن موقعیت مسلط ایالاتمتحده آمریکا و نظمی هستند که حول آن ساختهشده است.
در این شرایط جدید واشنگتن به راهبرد جدید نیاز دارد، راهبردی که درک کند همچنان یک قدرت مهیب باقی میماند، اما در دنیایی بسیار آرام عمل میکند. بااینحال امروز همچنان گرفتار وحشت و شک به خود است.
امروزه، ایالاتمتحده با جهانی مواجه است که رقبای واقعی در آن وجود دارد و بسیاری از کشورها با سرپیچی از واشنگتن بهشدت از منافع خود دفاع میکنند.
برای مثال، 30 سال پیش، ترکیه متحد مطیع ایالاتمتحده بود که برای امنیت و رفاه خود به واشنگتن وابسته بود. هر زمان که ترکیه یکی از بحرانهای اقتصادی دورهای خود را پشت سر گذاشت، ایالاتمتحده به نجات آن کمک کرد. ترکیه اکنون در برخی از سیاستها با ما همراهی نمیکند.
اکثر آمریکاییها فکر میکنند قدرت کشورشان روبهزوال است و فضای سیاسی آمریکا مدتی است که این احساس را در برگرفته است که کشور در مسیر اشتباهی قرار دارد.
استراتژی کلان ایالاتمتحده آمریکا که مبتنی بر فرضیات اشتباه است، کشور و جهان را به بیراهه میکشاند. بر اساس معیارها، ایالاتمتحده در مقایسه با رقبای اصلی خود در موقعیت فرماندهی باقی میماند. بااینحال، با چشمانداز بینالمللی بسیار متفاوتی مواجه است.
کشورهای دنیا اکنون ازنظر ثروت، قدرت و ملیگرایی با گذشته قابلمقایسه نیستند و احتمالاً خود را با قدرت بیشتری درصحنه جهانی مطرح میکنند. این در مورد کشورهای کوچکتر اطراف چین و همچنین در مورد بسیاری از کشورهایی که مدتها تابع ایالاتمتحده بودهاند نیز صادق است. طبقه جدیدی از قدرتهای متوسط مانند برزیل، هند و اندونزی وجود دارند که به دنبال استراتژیهای متمایز خود هستند.
در غرب آسیا، جو ژئوپلیتیکی با تمایل مستمر واشنگتن برای عقبنشینی نظامی از این منطقه در طی 15 سال گذشته شکلگرفته است. این سیاست در زمان پرزیدنت جورج دبلیو بوش آغاز و در زمان پرزیدنت باراک اوباما ادامه یافت.
ایران بعد از جنگ با عراق، توازن قوا بین سنیها و شیعیان منطقه را برهم زد و نفوذ خود را گسترش داده است. با سرنگونی رژیم صدام حسین، عراق اکنون توسط اکثریت شیعه اداره میشود که بسیاری از رهبران آن روابط نزدیکی با ایران دارند. این گسترش نفوذ در سوریه، یمن، لبنان و فلسطین ادامه یافت.
ایالاتمتحده علیرغم قدرتش، ریاست یک جهان تکقطبی را بر عهده ندارد. در همین رابطه محققان در حال بحث هستند که آیا جهان در حال حاضر تکقطبی، دوقطبی یا چندقطبی است، و معیارهایی وجود دارد که میتوان برای هر مورد استفاده کرد. با جمعکردن تمام معیارهای قدرت سخت، ایالاتمتحده هماکنون قدرتمندترین کشور است.
نگرانکنندهترین چالش نظم بینالمللی کنونی، چین، روسیه و یا ایران نیست. نگرانی اصلی، درون ایالاتمتحده است. اگر آمریکا از نقش رهبری خود در امور جهانی عقبنشینی کند، خلأهای قدرت را در سراسر جهان بازخواهد کرد و قدرتها و بازیگران مختلفی را تشویق خواهد کرد تا قدم در مسیر بینظمی بگذارند.
کسانی که نظام بینالملل کنونی را به چالش میکشند، هیچ دیدگاه جایگزینی ندارند که بتوانند جهان را مدیریت کنند. آنها صرفاً به دنبال یک مزیت محدود برای خود هستند. علیرغم همه مشکلات داخلی، ایالاتمتحده بیش از هر کشور دیگری توانایی و این موقعیت را دارد تا نقش اصلی در حفظ نظام بینالمللی ایفا کند.
تا زمانی که آمریکا باور خود را به آنچه ساخته از دست ندهد، نظم بینالمللی کنونی میتواند برای دهههای آینده ادامه داشته باشد.
*بازنشر مطالب شبکههای اجتماعی به منزله تأیید محتوای آن نیست و صرفا جهت آگاهی مخاطبان از فضای این شبکهها منتشر میشود.